1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Традиционната Седмица на гората започва от днес

Традиционната Седмица на гората започва от днес

Тази година тя е под мотото "Гората и ние"

От днес започва традиционната Седмица на гората, която тази година е под мотото "Гората и ние". В редица градове на страната ще има масово засаждане на нови дървета, храсти и цветя.

В Седмицата на гората в Ловеч държавни и общински служители на Районната дирекция на горите ще засадят 500 малки елхи в местността Синан тепе край града. Държавното горско стопанство в Генерал Тошево ще засажда широколистните видове - цер, червен дъб, липа и храсти птиче грозде. Според кметствата, най-голяма необходимост от залесяване и озеленяване имат парковите зони, детските градини, училищата.

През миналата година са възникнали 876 пожара, 96% от тях - причинени от човешка намеса, съобщи Владимир Константинов от Агенцията по горите, цитиран от БНР.

Най-много пожари - 361 или 41%, са възникнали вследствие на нерегламентирано опожаряване на растителност в стърнища, ливади, в близост до горски територии. Поради човешка небрежност са станали 26% от пожарите или 223 броя. Доказано умишлени са 72 броя или 8%. През последната година са влезли в сила 75 осъдителни присъди за бракониерство в горите, съобщават още от горската агенция.

Днес, 01 април, Министерство на земеделието и храните ще участва в Седмицата на гората с информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони /2007-2013 г./ Събитието ще се проведе в Община Благоевград - зала “22 септември”, площад "Георги Измирлиев".  Официален гост на откриването на Седмицата на гората ще бъде министърът на земеделието проф. Иван Станков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.