1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Традиционно майско велошествие в София

Традиционно майско велошествие в София

То се провежда за 15-та година от сдружение "Велоеволюция"

Най-голямото традиционно велошествие в страната ще се проведе днес в центъра на София по повод Световния ден за ходене на работа с велосипед (тази година 19 май). Майското велошествие се провежда за 15-та година от сдружение "Велоеволюция" и на него хиляди хора от различна възраст, пол и социално положение се събират заедно и карат по улиците на града.

Събитието има за цел да привлече вниманието към този здравословен и екологичен транспорт, в който няма задръствания, клаксони и ругатни. То е своеобразно преброяване на колоездачите в София и демонстрация пред столичната общинска управа за необходимостта от велоалеи и маршрути за безопасно каране на две гуми тук. През 2009 г. на първото символично преброяване на велосипедистите се събраха над 3500 колоездачи и ясно се видя нуждата от пространство за този екологичен транспорт.

Днешното голямо шествие ще се обедини с организираната от Българския хелзинкски комитет велообиколка под наслов "Заедно срещу хомофобията – заедно срещу омразата". Това събитие се организира за втори пореден път в София във връзка с Международния ден за борба срещу хомофобията и трансфобията (17 май). Целта му е да се привлече общественото внимание към предразсъдъците и безпочвената омраза срещу хората с нехетеросексуална ориентация. Той се чества от 17 май 1990 г., когато Световната здравна организация официално изважда хомосексуалността от списъка на болестите.

Резултатът е две каузи в едно шествие или, по формулировката на БХК, инициативата ще е "в името на една по-безопасна градска среда за всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност".

За първа година карането ще бъде с препятствия, след като Столична община сложи "прът в колелата" на организаторите. Комисията по транспорт към общината забрани на велосипедистите да използват обичайния си 6-километров маршрут по столичните булеварди и го съкрати на 1800 метра. Тръгването е в 18 часа от Паметника на съветската армия през велоалеята на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ще финишира на пл. "България" зад НДК.

Въпреки предупрежденията на организаторите, че е рисковано очакваните хиляди участници да бъдат канализирани в една велоалея с ширина 1.5 метра (поради риска някой да се канализира в един друг смисъл в Перловската река отдолу), общината отказа да си промени решението. Това означава също, че множеството ще трябва да носи на ръце велосипедите си през подлеза на НДК - също неподходяща инфраструктура за събитие с такъв мащаб.

От сдружение "Велоеволюция" отправиха призив към всички активни граждани и велосипедисти да се включат във велошествието и да подкрепят искането му за "адекватни транспортни решения за най-здравословното, екологично и устойчиво транспортно средство в света."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.