1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тръстика и дървета са изгорели при пожар в защитена местност „Калимок-Бръшлен“

Тръстика и дървета са изгорели при пожар в защитена местност „Калимок-Бръшлен“

Снимка:

Защитена местност „Калимок - Бръшлен” попада на територията на областите Русе и Силистра

Суха трева, тръстика и единични дървета са изгорели при възникнал пожар вчера на територията на ЗМ „Калимок-Бръшлен“, в района на с. Нова Черна (Община Тутракан). Експерти на РИОСВ-Русе извършиха оглед днес на терен, за да оценят нанесените щети.

В момента на проверката не е установено активно огнище и не са  наблюдавани пламъци и дим. По груба оценка засегната площ е около 5000 дка. Причината за инцидента най-вероятно е умишлен палеж, тъй като в района не се извършват дейности, които биха могли да предизвикат пожар.

Вероятно са засегнати безгръбначни, земноводни и влечуги, но няма данни за щети върху характерните за защитената местност птици, тъй като все още не е започнал гнездовият период и не се наблюдава струпване на екземпляри в района.

Този пожар не е изолиран случай в най-голямата по площ от тази категория  защитена територия. Подобни примитивни практики са свързани с опити за лесно прочистване на земи от растителност и улесняване лова на определени видове дивеч. Те са крайно нежелателни, тай като могат да унищожат ценни растителни и животински видове, да доведат до замърсяване на въздуха и материални щети.

 Защитена местност „Калимок - Бръшлен” (ЗМКБ) попада на територията на областите Русе и Силистра. Общата й площ възлиза на  5 952.349 хектара, представляваща земи, гори и водни площи. Обявена е защинена през 2001 г.

В ЗМКБ са забранени дейности, свързани с или водещи до отводняване или нарушаване на водния режим; превръщане на ливадите и пасищата от държавния и общински поземлен фонд в обработваеми земи; намаляване на залесената площ от горския фонд; намаляване на горския фонд чрез смяна на предназначението на земята; намаляване на естествените гори; извеждане на сечи в гнездовите колонии на защитени видове птици; извеждане на сечи през периода март - юли (вкл.) на разстояние по-малко от 300 м от гнездовите колонии на защитените видове птици; добив на полезни изкопаеми по открит способ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.