1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Тръстиковите жаби са напаст в Австралия

Тръстиковите жаби са напаст в Австралия

Започва износ на тръстикови жаби за Китай

Тръстиковите жаби се чакат с нетърпение от ресторантите и медицинските кабинети в Югоизточна Азия. През февруари представители на месопреработвателни фирми от североизточния австралийски щат Куинсланд ще заминат за Китай, където ще сключат сделка за износа им пише БГНЕС. В Австралия живеят около 200 милиона жаби. Те са пренесени на Зеления континент от Америка през 30-те години на ХХ век, за да се изтребят бръмбарите, унищожаващи плантациите със захарна тръстика. В резултат тръстиковата жаба се превърнала в главната заплаха за австралийската флора и фауна.

Отровата, която тя произвежда, може да убие не само кучета и котки, но и големи змии и даже крокодили. В Китай тръстиковата жаба намира приложение в традиционната медицина. Отделяните от нея токсични вещества се използват като сърдечен препарат, а също така и като средство срещу синузит и проблеми със зъбите.

В Китай хората вярват, че кожата и органите на тръстиковите жаби също така притежават целебни свойства, а нейното месо се смята за деликатес. Бизнесменът от Куинсланд Джон Бари желае да превърне Китай в гигантски пазар, на който да продава австралийските тръстикови жаби. „Китайците използват тръстиковите жаби в традиционната медицини от много години. Видях в това бизнес възможност да превърна омразния на всички ни вредител в източник на доход“, споделя той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.