1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трайно и сериозно застудяване предстои от началото на следващата седмица

Трайно и сериозно застудяване предстои от началото на следващата седмица

Времето ще бъде по-динамично, в началото с превалявания включително и от сняг

Трайно и сериозно застудяване предстои от началото на следващата седмица. С малки прекъсвания то ще продължи плътно до края на декември и новата 2012 година вероятно ще посрещнем с типично зимно време. Това показват британски прогностични метеорологични модели.

През цялата следваща седмица времето ще бъде по-динамично, в началото с превалявания включително и от сняг. Слабо затопляне се очаква по Черноморието и Югоизточна България около 23, 24 и 25 декември, свързано със средиземноморски циклон, след което отново и там ще застудее. Сняг ще падне и в района на Странджа-Сакар.

Зимната промяна ще започне още в края на тази седмица, в събота и неделя на повечето места се очакват валежи. По високите Западни полета в неделя предимно от сняг, в останалата част от страната от дъжд. След временно прекъсване на валежите, в понеделник отново ще вали, в Западна и Централна България сняг, в останалите райони предимно дъжд.

В сряда валежите ще бъдат малко вероятни, но в четвъртък и особено в петък от юг отново ще завали, в началото дъжд, който в последствие на места ще преминава в сняг.

В понеделник, предимно в Западна и Северна България, е възможно да се образува снежна покривка, по значителна в планините. По сериозните валежи от сняг се очакват в понеделник и тогава и движението в местата със снеговалеж ще бъде затруднено, а почистващата техника трябва да бъде в готовност. Проблеми може да има през старопланинските проходи и в отделни пътни отсечки на Северна и Западна България.

В дните около Нова година над страната ще се установи антициклон, в следствие на което нощните температури особено в Дунавската равнина ще паднат и до минус 12 градуса, а на места, където има снежна покривка да минус 15, минус 18 градуса, а дневните температури няма да превишават нулата. Малко по-високи ще бъдат дневните температури по Черноморието и в Югоизточна България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.