1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трети ден жителите на боринското село Ягодина остават откъснати от света

Трети ден жителите на боринското село Ягодина остават откъснати от света

Единственият път за селото беше прекъснат от срутване на скали

Трети ден жителите на боринското село Ягодина остават откъснати от света, предаде БНТ. Единственият път за селото беше прекъснат от срутване на скали.

Във вторник спасителни екипи продължиха да търсят варианти за разчистване на 20-тонната скална маса. На място беше изпратен и екип от специалисти, които да преценят възможността за евентуално взривяване.

За 500-те жители на село Ягодина прекъсването на единствения път е истинско бедствие. Хората не могат да стигнат до работа, а хляб и хранителни продукти се пренасят на ръка. "Всички хранителни продукти ги пренасяме така", казват местните, но отбелязват, че засега нямат проблеми с хляба.

Вчера спасителите са направили опит да отстранят надвисналите над свлачището каменни блокове по механичен път, но това се е оказало невъзможно. След направения от експерти оглед на място, най-вероятно ще се пристъпи към взривяване на скалите, въпреки че районът е карстов.

"Ако това нещо е възможно, в най-бърз порядък те ще изготвят един план, който да бъде съгласуван с всички инстанции, които са ангажирани при взривяване и надявам се в рамките на днешния ден всичко това да свърши и през утрешния ден да започне взривяването и разчистването на самия път", обясни комисар Красимир Шотаров, началник на "Пожарна безопасност и защита на населението"-Смолян.

Нито една фирма обаче засега не се наема да разчисти пътя от страх, че служителите ѝ може да бъдат затрупани, съобщиха от Би Ти Ви. Около 200 кубика скали са надвиснали на пътя. Строителните експерти, които направиха оглед не дадоха гаранция, че при разчистването няма да се стигне до ново пропадане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.