1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Три музея на СУ "Св. Климент Охридски" стават част от туристическите маршрути на София

Три музея на СУ "Св. Климент Охридски" стават част от туристическите маршрути на София

Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова

Три музея на СУ "Св. Климент Охридски" - по палеонтология, за полезни изкопаеми и музеят на университета, стават част от туристическите маршрути на София, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Заедно с ректора на най-старото ни висше учебно заведение проф. Иван Илчев, Фандъкова подписа меморандум между двете институции. Той предвижда двустранни ползи за сътрудничество - основно за подпомагане на общината с експертен потенциал от научните среди на университета и да се работи със СО като се осигурява практика на студентите. Тази година, юбилейна за СУ "Св.Климент Охридски" - навършват се 125 г. от основаването му, ще се проведе Третият световен конгрес по българистика, като общината е единствената институция в България, която оказва пълна подкрепа на инициативния комитет, каза с гордост проф. Илчев.

Идеята за меморандума е лично на проф. Илчев. През тези последни 3-4 г. като кмет смятам за свой дълг да използвам целия си капацитет, за да имаме добро сътрудничество със СУ "Св. Климент Охридски", посочи Фандъкова. Имаме вече практиката студенти от университета да идват на работа в общината като стажанти, а в момента се обучават специалисти на общината в най-стария ни университет, допълни кметът на София. Искам да изненадам ректора - идеята да популяризираме университета чрез нашия културно-информационен център вече е факт, в най-новата карта за транспорта са включени няколко обекта на СУ - музеят по палеонтология, за полезни изкопаеми и музеят на университета , което е важно за гостите на София, отбеляза Фандъкова. Планира се и фитнес на открито в Студентски град.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.