1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Царски орел от България загина от токов удар в Западна Турция

Царски орел от България загина от токов удар в Западна Турция

Птицата беше маркирана със сателитен предавател от БДЗП миналата година

Царски орел е открит, загинал от токов удар на турска територия. Орелът беше маркиран със сателитен предавател от БДЗП миналата година. Това е позволило откриването на тялото и причината за смъртта.

Орелът е излюпен през април 2010 в Западна Странджа, а на 2 юли 2010 му е поставен GPS/Argus  предавател. Птицата е символично осиновена от  Dir.bg и й е дадено името Драго.   Той е първият от маркираните тогава 7 малки, който излетя от гнездото си.

Пътят на Драго е дълъг – след напускането на гнездото, той стоя известно време в територията на родителите си, а след това се отправи на юг и прекара зимата в Анадола. След успешно презимуване, в началото на април 2011 започна обратна миграция към България, но не се спря, а продължи на север през Румъния, Украйна, Словакия и достигна Полша, южно от гр. Краков. След което се завърна в България и след кратък престой в района на Сливен продължи отново на юг към Турция, към местата където прекара зимата, където остана 2 седмици.

(линк към карта с пътя на Драго http://78.90.16.151:8001/birdtrackingreport/1628/map/ )

Последният получен от предавателя му сигнал е на 25 май 2011 на 7 км северозападно от град Ескишехир в Турция. След това излъчването прекъсва. В края на август отново се получава сигнал от предавателя на Драго и то от същото място където беше последният сигнал от 25 май. Експертите предполагат, че орелът е загинал в нива, която е ожъната в края на лятото и огретия от слънцето слънчев панел на предавателя зарежда батерията и отново е започнала да изпраща сигнали.След като получават информацията от предавателя, специалистите на БДЗП се свързват с турските си колеги от Doga Dernegi,  партньорът на на BirdLife International в Турция, с когото работим заедно за опазването на царските орли от двете страни на границата.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.