1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Царските орли в България с по-висок гнездови успех от тези в Турция

Царските орли в България с по-висок гнездови успех от тези в Турция

Тази година у нас бе отбелязан рекорден брой „многодетни семейства”

Противно на очакванията на специалистите, гнездовият успех на царските орли в Европейска Турция тази година е доста нисък. От 30 заети територии и 28 размножаващи се двойки, бяха регистрирани общо 25 малки, което прави среден гнездови успех под 1. Това означава, че повечето двойки са отгледали по едно малко, съобщават от БДЗП.

Към момента гнездовият успех на царските орли в България е значително по-добър. Все пак до излитането на птиците от гнездата остава още време, така че не можем да цитираме точни цифри. Но пък тази година бе отбелязан рекорден брой „многодетни семейства” – три от двойките имаха по три малки, което се случва изключително рядко.

Причините за слабия гнездови успех в Турция са комплексни. Едно от гнездата, заедно с люпилото, бе съборено при буря, а в три случая мътенето се провали заради човешко безпокойство. Регистрирани бяха и два случая на отсичане на дървета заедно с гнездото на световно застрашените птици. Припомняме, че благодарение на бързата реакция на експертите от Doga Dernegi/BirdLife Турция и БДЗП, отсичането на трето дърво с гнездо, бе предотвратено през април. Така двойката успя да отгледа едно малко, което вече излетя успешно.

БДЗП работи за опазването на вида в България и в Европейска Турция в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.