1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цената на енергията от ВЕИ ще се образува по преференциална тарифа

Цената на енергията от ВЕИ ще се образува по преференциална тарифа

Това предвиждат подготвяни промени в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия

Цената на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за изграждането на които са ползвани пари от европейските фондове, ще се образува по преференциална тарифа. Това предвиждат подготвяни промени в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, които ще бъдат разгледани по време на обществено обсъждане в сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР), пише "Дневник".

За да се избегне съществувалото по-рано двойно субсидиране на "зелени" централи, в Закона за енергията от възобновяеми източници беше прието разграничение между проектите, построени изцяло със собствен капитал и заеми, и тези, които се възползват от публично подпомагане. Енергийният регулатор не определи изкупни цени за тях заедно с въведените от 1 юли общи преференциални тарифи. 

Друга промяна, която ще се обсъжда от регулатора, е свързана с въвеждането на  таван от 5% за надценката, която електроразпределителните дружества и НЕК могат да слагат на продаваната от тях електроенергия.

Невъзстановимите разходи на НЕК, които  са признати от регулатора, ще бъдат добавени към цената за пренос, гласят още готвените поправки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.