1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цената на водата ще скочи зарaди пречистването

Цената на водата ще скочи зарaди пречистването

Преди да се предприеме каквото и да било обаче, държавата и общините трябва да са уверени, че цената ще е поносима за потребителите

В случай, че бъдат изградени пречиствателни станции и подменени канализационните мрежи цената на водата в България ще се повиши. Това подчерта днес на семинар в Плевен френският експерт Арно Курткюис, цитиран от "Дарик". Причината е, че създаването на нови станции и мрежи е свързано с много разходи, посочи експертът. Французинът е съветник на екоминистерството по проект за повишаване на административния ефект в управлението на водите. Сред целите на проекта е и реализацията на плановете за управление на четирите речни басейна в страната до 2015 г., които регламентират управлението на водите за следващите 5 години. Те вече бяха одобрени от екоминистъра Нона Караджова. Предвижда се в големите населени места да има пречиствателни станции, а в селата ще се помисли за т.нар. автономни или по-малки модули за пречистване. Трябва да се намери подходящото техническо решение за всеки един проблем, каза Курткюис.

Благодарение на въвеждането на пречиствателните технологии качеството на водата ще се подобри. По-чистите води от своя страна предполагат подобряване на здравеопазването и  развитие на туристическите дейности, отбеляза експертът. Освен това в условията на икономическа криза, изграждането на пречиствателни станции и канализационни мрежи ще доведе и до откриване на нови работни места, добави той. Французинът разясни, че при осъществяването на плана за управление на речните басейни страната ни ще може да разчита на големи европейски помощи, за да се изградят тези канализации и станции. Френският експерт обаче изтъкна и факта, че една част от финансирането трябва да бъде осигурена от общините, т.е. от хората, които си плащат сметките за вода и за пречистване. Необходимо е да се предвиди как ще се облекчат съответните домакинства и потребители, които няма да могат да си позволят тези услуги, допълни специалистът.Във Франция и в други европейки страни от десетилетие се наблюдава увеличение на цената на водата заради прибавянето на такси за пречистване. В България се очаква същото, каза Курткюис.

Ако хората започнат да недоволстват, трябва да им се обясни много добре ползата от това за тях и околната среда. Те трябва да са наясно, че ако сега се вложат необходимите средства, за да се запази качеството на водата, няма да се похарчат много повече пари в бъдеще. Преди да се предприеме каквото и да било обаче, държавата и общините трябва да са уверени, че цената ще е поносима за потребителите, предупреди експертът. Като правилна стъпка в тази посока той открои намирането на най-добрите начини за финансиране и изграждането на водните съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.