1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цената на водата ще зависи от потреблението на съответното домакинство

Цената на водата ще зависи от потреблението на съответното домакинство

Снимка:

Идеята за насърчване на пестеливостта предложи министърът на околната среда и водите Нона Караджова

Цената на водата ще зависи от потреблението на съответното домакинство. Ако то е до 3–3.5 куб. метра на човек месечно, тарифата ще е ниска, а ако е по-високо - и цената ще скача. Идеята за  насърчване на пестеливостта предложи министърът на околната среда и водите Нона Караджова в интервю за "24 часа".

"Смята се, че това потребление осигурява средните нужни от вода за бита - хигиенни нужди, готвене и т. н. Ако гражданите са под това потребление, съответно ще плащат по-ниски такси за водоползване. Ако използват повече, това означава, че имат възможността да плащат повече", разяснява пред изданието екоминистърът.

От обяснението на Караджова става ясно, че новият метод за таксуване може да бъде приложен, след като бъде приета водната стратегия и необоходимите законови изменения, т. е. най-рано от началото на 2013 г.

За въвеждането на праг на консумацията, над който тарифите са значително по-високи, се заговори в края на миналата година. Тогава от екоминистерството направиха аналогия с действащото ценообразуване в Израел и похвалиха добрите практики за управление на водите в близкоизточната държава.

По думите на екоминистъра предстоят промени в таксата за водползване, така че хората да не плащат за загубите на вода по водопреносната мрежа. "В момента тази такса се начислява на база на 1 куб. м иззета вода от водоизточника. Тоест колкото повече са загубите по трасето, толкова повече плащат хората, без да са ползвали тази вода и без да имат никаква вина за тази ситуация", обяснява Караджова.

Тя не очаква поскъпване на водните услуги - канализация, пречистване на питейните или отпадните води, освен за населените места, в които е изградена нова инфраструктура и за които тези услуги не са съществували досега.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.