1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цената на "зелената" електроенергия може да поскъпне над 3 пъти от 1 юли

Цената на "зелената" електроенергия може да поскъпне над 3 пъти от 1 юли

Това става ясно от намерението на НЕК за промяна в стойностите на тока

Цената на "зелената" електроенергия може да поскъпне над 3 пъти от 1 юли. Това става ясно от намерението на НЕК за промяна в стойностите на тока. Промяната до месец ще бъде поискана официално от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

НЕК ЕАД предлага добавката за зелена електроенергия да бъде увеличена от 3.72 лв/MВтч. на 12.35 лв/MВтч. Ако идеята бъде приета от регулатора, това означава, че сметките за бита ще скочат се увеличат с поне 10%, изчислява в. "Стандарт" в днешния си брой.

Промяната произтича от нарастване дела на произведената електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници в общия баланс на страната, като е отразено и увеличения относителен дял на енергията, произвеждана от нови фотоволтаични паркове, чиято цена е значително по-висока в сравнение с останалите възобновяеми източници, отчитат от НЕК. Цената за услугата обществена доставка остава без промяна - 0,00132 лв/kВтч.

Увеличение се подготвя и в цената на енергията, по която НЕК в качеството му на обществен доставчик продава ток на крайните снабдители и електроразпределителните дружества. Промяната в стойността е с 8.5 %. Ако бъде приета, това ще означава, че цената се променя от 0,07469 лв/кВтч на 0,08105 лв/кВтч.

Причината за исканото увеличение е, че НЕК купува по-големи количества скъп ток от когенерациите на топлофикационните дружества. Поисканото увеличение е не само заради зелената енергия и топлофикациите, а и заради инфлацията в страната и увеличената прогноза за потребление. Припомняме ви, че през миналата седмица трите ЕРП-та изпратиха до ДКЕВР предложенията си за поскъпване на тока. Те варират съответно между 3.6 и 6.4 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.