1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цените на таксите за събиране на билки няма да се вдигат

Цените на таксите за събиране на билки няма да се вдигат

Мярката се предприемат във връзка с постъпили сигнали в МЗХ за събирането на по-високи такси за билки от определените от държавата

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на директорите на държавните горски предприятия да не се вдигат цените на таксите за събиране на билки от земи, гори, води и водни обекти-държавна собственост и да спазват Тарифата за таксите, определени с постановления на Министерски съвет.

Министърът разпореди при ползване на недървесни горски продукти, по смисъла на Закона за горите, за тази година да се заплащат такси, които са определени с ПМС № 202/11.08.2008 г. За лечебни растения, по смисъла на Закона за лечебните растения, да се заплащат такси, определени с ПМС № 94/2000 г.

Министър Найденов разпореди още създаването на работна група, която да изготви изменение в Наредбата за ползването на дървесина и недървесни горски продукти. Те ще обсъждат възможността в Наредбата да бъдат включени текстове, които да регламентират утвърждаване на единни цени за ползване на недървесни горски продукти – билки, гъби, горски плодове и други.

Мерките се предприемат във връзка с постъпили сигнали в Министерство на земеделието и храните за събирането на по-високи такси за билки от определените от държавата.

Тарифа за таксите, които се събират в системата на държавната агенция по горите по Закона за горите-тук

Тарифа за таксите, които се заплащат за ползване на лечебни растения от земи, гори, води и водни обекти-държавна собственост-тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.