1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЦРУ в помощ на климатичните изследвания

ЦРУ в помощ на климатичните изследвания

През 2009 година учените са проучвали снимки от шпионски сателити над Северния ледовит океан

Централното разузнавателно управление на САЩ извади на яве сателитни изображения и други ценни данни, за да подпомогне опитите на видни климатолози да анализират в по-голяма дълбочина климатичните промени, съобщи в. "Ню Йорк таймс". От особен интерес за съвместната програма между шпионите и изследователите е състоянието на ледниците, облаците, пустините и тропическите джунгли.

През 2009 година учените са проучвали снимки от шпионски сателити над Северния ледовит океан, за да различат по-ясно сезонното топене на ледовете от тенденциите в климата. "Изобилието от снимки е наистина полезно", смята гласиологът проф. Норберт Унтерщайнер от Вашингтонския университет, който участва в екипа от разузнавачи и учени, работещи с декласифицираната информация. "Няма как сами да пратим 500 души на другия край на света, за съберем информацията, с която ЦРУ вече разполага", уточнява той.

Сътрудничеството между федералната агенция и научната общност беше възпрепятствано от администрацията на бившия президент Джордж Буш, но в момента се радва на негласната подкрепа на Обама, твърди вестникът. Шефът на ЦРУ Леон Панета също е изразил подкрепа за начинанието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.