1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Турция не се е отказала да строи електроцентрала до границата край Резово

Турция не се е отказала да строи електроцентрала до границата край Резово

Проектът е в ранен етап на развитие

Турция не се е отказала да строи електроцентрала - ТЕЦ или АЕЦ, до българо-турската граница край Резово, стана ясно от изказване на президента Росен Плевнелиев пред български журналисти в Анкара.

Съществува идея на турски частен инвеститор за строителството на ТЕЦ в района с изграждане на пристанище за въглища. Проектът е в ранен етап на развитие, но поставихме проблема с цялата му тежест и безпокойство, подчерта президентът, който е на двудневно посещение в Турция. 

Вестник "Хюриет"пък пише, че България очаква подробности за плановете на Турция да построи трета АЕЦ, която може да бъде изградена само на няколко километра от границата между двете страни. Туризмът е стратегическа индустрия и за двете страни, а отговорното отношение към бъдещото поколение е да оставим чисти плажовете на бъдещите поколения, коментира Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че вече беше изразено гражданско неподчинение срещу изграждането на нови енергийни мощности в граничния район. "Надяваме се на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект. Сигнализираме за проблема навреме и очакваме оттук нататък да бъдем информирани и да има сериозно отношение", категоричен беше още държавният глава.

По-рано Плевнелиев коментира темата с президента на Турция Абдуллах Гюл. Турският президент само заяви след срещата им, че всеки проект трябва да се съобразява с екологичните изисквания.

Преди дни депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Тургут Дибек съобщи, че турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от турска фирма проект за построяване на ТЕЦ в Инеада. По-рано Турция се отказа и от планове за строеж в района на трета атомна електрическа централа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.