1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Убиват застрашени видове птици заради състезания с гълъби

Убиват застрашени видове птици заради състезания с гълъби

В резултат на отровни примамки през 50-те години на миналия век почти е изчезнал вълкът в България

Състезания на птици е вероятната причина за намерения гълъб примамка на 14-и юни в района на Централен Балкан. Това каза Антон Станчев от националния парк, съобщи Дарик

Той уточни, че в района на Пазарджик и Пловдив гълъбари организират традиционно незаконни състезания с птици, с много големи суми като залози. По думите му големите грабливи птици се явяват пречка на състезанията. Заради това те намазват главите на гълъбите с отровни вещества и ги оставят като примамка за големите птици, като по този начин ги натравят и убиват. Той обясни, че през изминалата седмица по този начин в района на Перущица е бил убит царски орел, който е застрашен вид в България.

Сигналът за гълъба примамка е бил подаден от туристка, която е посетила парка. Тя е забелязала гълъби, вързани за крепостна стена над Сопот. Птицата е намерена жива, намазана с гелообразно вещество и вързана за камък.

През следващите дни се очакват пробите от веществото, но то вероятно ще се окаже отровно, обясни още Станчев.

По думите му практиката е да се унищожават големи грабливи птици. В повечето случаи става дума за голям ястреб и различни видове соколи, но при този случай е бил отровен царски орел. За съжаление царските орли никак не са много в България и това е едно сериозно посегателство върху дневните грабливи птици. Сами разбирате, че това са действия, при които трудно могат да бъдат уловени самите извършители. Залагане на отровни примамки категорично е забранено съгласно българското законодателство. Това е едната страна на въпроса. Другата е, че след оставянето на отровна примамка, въпросната граблива птица напада гълъба, гълъбът бива изяден, при което и грабливата птица умира. Това е деяние, за което е трудно да се каже какви могат да бъдат последствията, защото всички знаят, че в природата има хранителни вериги", добави още Антон Станчев.

В резултат на отровни примамки през 50-те години на миналия век почти е изчезнал вълкът в България, както и многобройните тогава четири вида лешояди у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.