1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени идентифицираха ключов генетичен механизъм при растенията

Учени идентифицираха ключов генетичен механизъм при растенията

Откритието може да намери голямо приложение в земеделието

Учени от Йейлския университет идентифицираха ключов генетичен механизъм, който кара биологичния часовник на растенията да тиктака, съобщи "Сайънс дейли".

Откритието може да намери голямо приложение в земеделието. Фермерите са ограничени от сезоните, но чрез опознаване на биологичния часовник на растенията, който контролира основните им функции, като фотосинтезата и цъфтежа, ще създадем култури, които могат да растат в различни сезони и на различни места в сравнение с досегашните, заяви ръководителят на изследването Син Ван Дън.

Биологичен часовник е открит у повечето организми. Той помага да се синхронизират биологичните процеси с деня и нощта. У растенията този часовник е от съдбовно значение за приспособяването им към деня, нощта и сезоните. Биологичният часовник действа посредством взаимоотношенията между "сутрешните" и "вечерните" гени. На разсъмване протените, кодирани от "сутрешните" гени, потискат "вечерните" гени. Привечер обаче нивата на тези протеини спадат и "вечерните" гени се активират. Те пък карат "сутрешните" гени да приключат 24-часовия цикъл.

Учените от Йейлския университет разгадаха една от последните тайни в този процес, след като установиха, че генът DET1 е от съществено значение в помагането за контрола над кодирането. Растенията с по-малко протеини DET1 са със забързан биологичен часовник и им е нужно по-малко време, за да разцъфнат, са заключили учените.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.