1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени: Инжектирането на вода в земята в процеса на нефтодобив провокира земетресения

Учени: Инжектирането на вода в земята в процеса на нефтодобив провокира земетресения

Изводът на учените се базира на анализ на сеизмичната активност в три точки в Тексас, Колорадо и Оклахома

Американски учени установиха, че инжектирането на вода в земята в процеса на нефтодобив провокира земетресения. Оригиналното изследване и преглед на въздействието на човека върху сеизмичната активност са публикувани в поредния брой на Science. Изводът на учените се базира на анализ на сеизмичната активност в три точки в Тексас, Колорадо и Оклахома, където в хода на добива на петрол от подземните хоризонтти се инжектират отпадни води.

При сравнение на тези данни с глобалните сеизмични данни учените са установили, че "ехото" от големите земетресения в отделни части на планетата е способно да провокира локални колебания именно в такива места, където в подземните хоризонти се инжектират отпадни води, пише 3e-news.net.

Уилям Елсфорт от американския Център за изследване на земетресенията в своя преглед покзава, че провокираните от човека земетресения се делят на две групи. Тези, които са предизвикани от използването на технологията на хидравличния разрив на пластовете, известна още и като фракинг, обичайно са с малък магнитуд и практически не са опасни. В същото време инжектирането в пластовете на отпадни води е голям риск и може да провокира земетресение подобно на това в Оклахома.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.