1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени измериха цикъла на биологична активност на градски и горски косове в Южна Германия

Учени измериха цикъла на биологична активност на градски и горски косове в Южна Германия

Градовете "имат силен ефект върху вътрешния часовник" на хората и животните

Германски и британски учени измериха 24-часовия цикъл на биологична активност на градски и горски косове в Южна Германия и установиха, че градските птици се будят по-рано и почиват по-малко от живеещите в гората, съобщи Би Би Си. Екипът допуска, че разликите може да се дължат на микроеволюционни промени като реакция на изкуствената светлина и по-големия шум.

Резултатите показват, че градовете "имат силен ефект върху вътрешния часовник" на хората и животните. За изследването учените от университета на Глазгоу и от института "Макс Планк" по орнитология са уловили мъжки косове в Мюнхен и в близка гора.

Те прикрепили към всяка птица радиопредавател, с който да я наблюдават какво прави 10 дена. След това птиците били уловени отново, като ги поставили в специални помещения с контролирани условия. След края на експеримента птиците били пуснати на свобода, пише БТА.

"Установихме, че ритъмът на градските птици се различава много от този на горските - каза Барбара Хелм от екипа. - Те започват деня си средно 30 минути преди зазоряване, докато горските се раздвижват с изгряването на Слънцето. Градските птици заспиват около девет минути по-късно от горските, което означава, че денят им е с 40 минути по-дълъг."

В контролираните лабораторни условия ритъмът на градските птици се оказал "явно променен". "Изглежда в градовете ритъмът е различен - каза д-р Хелм. - Градските часовници бяха и непостоянни, особено в деловите квартали".

Според учените са необходими допълнителни изследвания, които да покажат дали тези промени могат да доведат до по-голям риск за здравето, или са свързани с по-добро функциониране в градските райони. Предишни изследвания показаха силна връзка при хората между нарушения сън и по-честите случаи на депресия и заболявания като затлъстяване и някои видове рак.

"Работата ни показва за пръв път, че когато живеят в човешки хабитат, дивите животни имат различен вътрешен часовник. Искаме да разберем каква е цената за това при животните. Това може да ни помогне да разберем по-добре предизвикателствата на справянето с градския живот" - добави д-р Хелм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.