1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени на улов за камък под водата

Учени на улов за камък под водата

Данните от камъните ще разкрият нова информация за образуването и движението на текточничните плочи

Учени ще копаят дълбоко под повърхността на морето край крайбрежието на Коста Рика, предаде Ройтерс.

Целта е да извадят камъни от рекордна дълбочина, като се приближат максимално до горещата мантия. Целта им е да проучат съдържанието на въглерод, за да научат повече за глобалното затопляне.

140-метровия кораб, който прилича на нефтена платформа, ще има за цел да извади камъни от 2 километра под морското равнище край тихоокеанския бряг на Коста Рика. "Това ще бъде голяма стъпка напред, но все още не стигаме до мантията - до мантията остават още 3 километра ", заяви Деймън Тийгъл, един от ръководителите на експедицията, от британския Университет на Саутхемптън.

Данните от камъните ще разкрият нова информация за образуването и движението на текточничните плочи, пише БГНЕС. При движението им една спрямо друга се случват земетресения. Данните може да помогнат и за разбирането на климатичните промени. Океаните поглъщат въглероден двуокис, което ги прави важни за моделите, с които учените опитват да предскажат как парниковите газове ще повлияят на климата.

Възможно е камъните под морското равнище също да играят роля в поглъщането на въглерода. Тийгъл сравни достигането до мантията с лунна експедиция, като добави, че то вероятно ще се случи поне след десетилетие. "Те също донесоха камъни", напомня той за лунните експедиции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.