1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени от България и Румъния създават обща стратегия за опазване на река Дунав

Учени от България и Румъния създават обща стратегия за опазване на река Дунав

Проектът предвижда изследване на нивото на замърсяване на реката с петролни продукти чрез физикохимични тестове на водата

Учени от Русенския университет и румънския Научно-изследователски институт КОМОТИ работят върху създаване на обща стратегия за опазване на река Дунав от замърсяване с петролни продукти, съобщиха от висшето училище.

Проектът "Чист Дунав" на Европейската комисия е по програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Чрез проучване на научните мнения и на хората от трансграничния регион се търсят превантивни решения по екологични проблеми, като този със замърсяването на реката при нефтени разливи.

Сред водещите цели на проекта е да се хармонизират съвместните действия на българската и румънската страна, като се създаде обща структура за управление на екологични кризисни ситуации. Проектът предвижда изследване на нивото на замърсяване на Дунав с петролни продукти чрез физикохимични тестове на водата.

Обсъжда се и нов технологичен подход за едностепенна центробежна обработка на трифазни смеси и екологично третиране на петролните отпадъци посредством разделянето им на компоненти, обясняват от Русенския университет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.