1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени откриха червеи, които живеят на 1,3 км под земната повърхност

Учени откриха червеи, които живеят на 1,3 км под земната повърхност

Halicephalos mephisto е многоклетъчен и дължината му е 0,5 мм

Американски учени откриха червеи, които живеят на 1,3 км под земната повърхност, съобщи Лайв сайънс. Червеите са наречени Halicephalos mephisto в чест на Мефистофел, допълва БТА. Описанието на многоклетъчните организми, живеещи на най-голяма дълбочина, е публикувано в сп. "Нейчър".

"Искахме да наречем статията "Червеи от Ада", но от "Нейчър" не приеха" - каза ръководителят на изследването Тълис Онстот. Онстот и колегите му търсят подземен живот от 15 години в дълбоки мини в РЮА, които достигат на повече от 3 км под земята. Те и други екипи установиха, че животът съществува на големи дълбочини, като едноклетъчни организми има на няколко километра под повърхността.

Някои от тях живеят при много екстремни условия. През 2008 г. бяха открити едноклетъчни на 1,5 км под морското дъно, които живеят при температура от 60 до 110 градуса Целзий. H. mephisto обаче е многоклетъчен. Дължината му е 0,5 мм. Нематодът живее в изпълнени с течност пукнатини в скалите, където се храни с бактерии. Възпроизвежда се безполово. "Това е като да намериш Моби Дик в езерото Онтарио - каза Онстот. Той е 10 милиарда пъти колкото бактериите, с които се храни". Учените са открили червеите в мината Беатрикс.

Следи от тях в повърхностните води или почви няма. Това показва, че те са характерни само за дълбоките процепи. Химическият анализ разкри, че водата, в която живее H. mephisto, е поне от 2900 години. Откритието ще насърчи учените да разширят търсенето на подземен живот и да очакват негови по-сложни форми. Фактът, че нематодите са многоклетъчни, открива и нови възможности в търсенето на извънземен живот, каза Майкъл Майер от НАСА. Специалистите досега приемаха, че организмите, които евентуално могат да живеят под повърхността на планети като Марс, могат да са само едноклетъчни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.