1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени откриха причината за масовата гибел на птици в Швеция

Учени откриха причината за масовата гибел на птици в Швеция

Засега експертите са склонни да смятат, че смъртта на птиците е причинена от новогодишните фойерверки

В сряда вечерта на 5 януари в покрайнините на шведското градче Фелчепинг са били намерени около 100 мъртви врани, гарвани и свраки. Аварийните служби преместили птиците в страни от пътя и отцепили район в радиус от 500 метра.

Засега експертите са склонни да смятат, че смъртта на птиците е причинена от новогодишните фойерверки. Шумът от експлозиите може толкова да е изплашила косовете, че те са се дезориентирали в пространството и са започнали да се врязват в къщи, коли и един в друг. Това обаче все още е само предположение, още повече, че в река са били открити и стотици мъртви риби. Във Фелчепинг обаче фойерверки не е имало!

Шведският ветеринарен институт съобщи, цитиран от информационната агенция ТТ в Стокхолм, че неговите специалисти, които са изследвали пет от стоте загинали птици, са установили, че причина за тяхната гибел е съприкосновението им с някакъв тъп предмет.

„Най-вероятно те са паднали много бързо на земята, след като са се ударили с преминаващи камиони или автобуси”, казва представителят на ветеринарния институт Марияна Елвандер пред британската радиостанция БиБиСи. Някои шведски вестници обаче писаха, че ятото птици, което е кълвало сол на земята, посипана на пътя за размразяване, е прегазено от камион.

Като аргумент на това предположение Ервандер посочва сигнала на човек от местната спасителна служба, който съобщил, че е получил информация за прегазените птици от шофьора на камиона, но не му обърнал особено внимание, докато не прочел във вестника и не видял телевизионен репортаж за убитите птици.

Ветеринарите отбелязват, че камионът, който прегазил птиците, може да е причина за смъртта на повечето от 100-те загинали птици. Сред умрелите обаче имало и такива, които не са попаднали под колелата на камиона, но по телата им има следи от удар с тъп предмет.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.