1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени откриха змиорка с човешки скелет

Учени откриха змиорка с човешки скелет

Снимка:

Tarrasius problematicus е живяла преди 359-318 млн. години

Учени от десетилетия смятат, че гръбначният стълб с многобройни сегменти е отличителна особеност на сухоземните животни. Откриването му у змиорка на 345 млн. години обаче показва, че той е еволюирал отделно и вероятно се е появил преди първите ходещи по земята животни.

Tarrasius problematicus е подобна на змиорка риба, живяла в плитчини на територията на днешна Шотландия през каменовъгления период, преди 359-318 млн. години. Смяташе се, че като много други риби Tarrasius problematicus притежава гръбначен стълб, включващ телесни и опашни прешлени.

Ново описание на тази риба, направено от Лорън Салън от Чикагския университет, показа, че става въпрос за гръбначен стълб с 5 сегмента, който напомня много повече този на тетраподите. Изненадващото откритие е в разрез с общоприетото мнение на палеонтолозите, що се отнася до това да се определи дали древен животински вид е живял на сушата или във водата.

"Това е характеристика, от която трябва да се откажем, заяви изследователката. Смяташе се, че наличието на крайници свидетелства, че видът е сухоземен и е ходел по земята, но се оказва, че морфологичните особености на гръбначния стълб не означават, че става въпрос за сухоземно животно. Много неща, които свързваме с тетраподите, всъщност първо са се появили у рибите и в случая имаме поредното доказателство за това."

Тетраподите, които включват първите ходещи по земята животни, както и съвременните бозайници, влечуги, птици и хората, притежават прешлени, групирани в 5 отделни сегмента - шийни, гръдни, лумбални, сакрални и опашни. Всеки от тези сегменти има своите характерни особености.

От анатомична гледна точка, гръбнакът на рибите може да бъде категоризиран в два сегмента, съставени от опашни и предопашни "прешлени". Гръбнакът на Tarrasius problematicus обаче напомня много повече този на тетраподите, пише БТА.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.