1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени пресъздадоха музиката на изкопаем щурец, живял преди 165 млн. години

Учени пресъздадоха музиката на изкопаем щурец, живял преди 165 млн. години

Животинският свят е използвал общуването с основни тонове още в средата на периода Юра

Учени от Бристолския университет успяха да пресъздадат най-старата музика на света – тази на изкопаем щурец, живял преди 165 млн. години, съобщи БТА.

Екипът на проф. Даниъл Робърт, специалист по биомеханика и песните на насекомите успял да съживи любовните трели на фосила, открит в Североизточен Китай. Специалистите изследвали под микроскоп особеностите на крилете на изкопаемото и симулирали звука, издаден при търкането им. Така те получили музика, която най-вероятно е радвала ухото на динозаврите.

Някои земноводни и някои насекоми били сред първите, които произвеждали силни звуци чрез триене на криле и крайници. Днешните мъжки полски щурци възпроизвеждат любовните си песни, като търкат поредица зъбчета от едното си крило в другото, като с перце от китара. Но как са го правели изкопаемите им предци, досега не беше известно на науката.

Преди време китайски учени от Пекинския университет, които разполагаха с фосила отпреди 165 млн. години, го предоставиха за анализ на бристолския екип на проф. Робърт и на друг виден специалист – проф. Майкъл Енгъл от университета в Канзас.

Находката от средата на периода Юра била запазена в отлично състояние и най-вече крехките криле на инсекта. Зъбците на неговите музикални органи били видни под оптически микроскоп. Изследователите ги сравнили с тези на сега съществуващите 59 вида полски щурци. Така стигнали до извода, че древните насекоми издавали основни, единични честоти.

"Нашето откритие доказва, че животинският свят е използвал общуването с основни тонове още в средата на периода Юра преди 165 млн. години, коментира проф. Робърт. Както за предците им, така и за днешните щурци песента на мъжките екземпляри е основно средство за привличане на женските. Любовната серенада дава ясни индикации на партньорката за присъствието, локацията и качеството на самеца. Използването на единичен тон има за цел посланията на щурците да бъдат чути по-далеч и от повече женски".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.