1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени разработиха първата триизмерна карта на повърхността под леда на Антарктида

Учени разработиха първата триизмерна карта на повърхността под леда на Антарктида

Идеята е тя да спомогне по-доброто разбиране на ефекта от изменението на климата

Първата триизмерна карта на повърхността под леда на Антарктида беше разработена от учени. Идеята е тя да спомогне по-доброто разбиране на ефекта от изменението на климата върху най-студения континент на Земята, съобщава Ройтерс.

Екип учени от осем страни използват подводница-робот, която очертава заледения свят от планини и долини. Това позволява по-точни измервания на дебелината на леда на Антарктика. Като комбинират получените данни с измерванията на повърхностния лед и сняг, учените вече могат да изчислят с точност промените в дебелината на леда и така по-добре да разберат ефекта от глобалното затопляне.

"Ако можем да определим промяната в дебелината на леда, можем да оценим и степента на промяна, която се дължи на глобалното затопляне", обяснява един от изследователите Ян Лизер.

Научните данни за дебелината на леда за района на Арктика датират от 1950 г. Те позволяват анализ на промените в Северния ледовит океан. Досега обаче липсваха аналогични данни за леда около Южния континент, пише "Дневник".

Лизер, който е на борда на австралийския ледоразбивач в антарктически води, участва в експерименталния проект, свързан с физиката и екосистемата на морския лед, съвместно с още учени от Австралия, Белгия, Канада, Франция, Германия, Япония, Нова Зеландия и Съединените щати. Те използват свободно плуваща подводница-робот, която се движи на около 20 метра под леда и използва хидролокатор за измерването на долната му страна.

Промените в дебелината на леда влияят на образуването на студени, солени долни пластове антарктически води, които задвижват световните океански течения и са от решаващо значение за морския живот – от фитопланктона до китовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.