1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени: Животът в зелените градски зони влияе добре на здравето

Учени: Животът в зелените градски зони влияе добре на здравето

Резултатите от проучването могат да бъдат използвани при градоустройствените планове

Британски учени от университета на Ексетър установиха, че животът в зелените градски зони влияе добре на здравето. Хората, които живеят до паркове, градини или места с повече зеленина, се чувстват по-добре, по-щастливи са и са по-доволни от живота от останалите, предаде Би Би Си.

Специалистите са изследвали данни за повече от 5000 семейства и 10 хил. самостоятелно живеещи души, които от 1991 до 2008 г. са сменили местожителството си.

Резултатите са показали, че когато те са живели край паркове и градини, са били по-удовлетворени от живота и са страдали от по-малко психични разстройства. Тази тенденция се е запазила, дори и след като е имало промяна в доходите, служебното и семейното положение, здравословното състояние и типа жилище, пише БТА.

Изследователите са сравнили това влияние на "зеленото пространство" с големи жизнени събития като брака. Според изчисленията им ефектът от живота в зелена зона е равен на една трета от въздействието, което оказва щастливият брак. А също на една десета от добрата работа. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Психолоджикъл сайънс".

Според учените получените от тях данни могат да бъдат използвани при градоустройствените планове, а също от органите на местното самоуправление при разработване на стратегия за опазване на общественото здраве.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.