1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Укрепват дигата на река Марица край Свиленград

Укрепват дигата на река Марица край Свиленград

Ремонтът трябва да приключи до седмица

Започна спешното укрепване на дигата на река Марица край Свиленград. Ремонтът трябва да приключи до седмица, в противен случай пълноводната река може отново да потопи къщи и пътища в бедстващата община.

От рано сутринта снегорин проправя път за тежката техника, която трябва да стигне до скъсаната дига. Операцията е доста сложна и рискова, защото единственият път е по самата дига.

„Обектът е много труден за изпълнение, понеже около 200 метра машините трябва да се движат изцяло на заден ход и да изсипват земните маси, които да се прибутват. Трябва да се работи непрестанно, за да може това нещо да бъде изпълнено. Осигурили сме военна машина, която при евентуални аварии да може да дърпа машини. Според мен трябва да се работи максимално бързо”, заяви кметът на община Свиленград инж. Георги Манолов, цитиран от Би Ти Ви.

Пълноводната река е отнесла около 120 метра от дигата и ако до дни тя не бъде построена отново, има реална опасност следващия път водата да залее целия Свиленград. 6000 кубични метра земна маса ще бъдат необходими, за да бъде възстановена дигата на Марица, която се скъса и заля Свиленград. И докато службите се опитваха да спасят града от повторно наводнение, земеделците от пограничните общини търсеха помощ за отводняване на земите им.

Ремонтът на дигата на Марица край Свиленград, който ще струва близо 200 000 лева, е поверен на „Напоителни системи”. Заради спешността на ремонта от министерство на земеделието вече са информирали Сметната палата, че процедурите по обявяване на обществена поръчка няма да бъдат спазени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.