1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Укрити са документи, че спорните земи край Несебър са дюни

Укрити са документи, че спорните земи край Несебър са дюни

Снимка:

Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

Междуведомствената комисия по случая със земите край Несебър констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити, и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде Агенция „Фокус”.

„Лично аз ходих и видях, че това са дюни. Междуведомствената комисия обяви вчера, че по преписката, по която се е работило, липсва какъвто и да било документ, в който се упоменава, че това са дюни. Беше открит в архива на РИОСВ – Бургас документ от 2006 г. на представители на БАН, които казват, че това са дюни. Междуведомствената комисия констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд”, обясни министърът.

Найденов показа пред медиите - два документа с един и същ изходящ номер - 4996, от една и съща дата – 29. 10. 2008 г., но с различно съдържание. В единия документ се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Другият документ посочва, че не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на РИОСВ - Бургас доц. Симеон Симеонов.

„Някой е оказал въздействие върху тогавашния директор на РИОСВ – Бургас доц. Симеон Симеонов, който е променил становището си от това да бъде направена оценка, в това - да не бъде правена”, каза министърът.

Според него, тогавашният директор на РИОСВ обаче е „имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка. Документът е попаднал в междуведомствената комисия.

„Комисията констатира, че това са дюни, и аз го потвърждавам, но по документи те не се водят дюни”, заяви Найденов.

На въпрос - защо сегашният директор на РИОСВ – Бургас не е взел предвид документа, в който се иска екологична оценка, министърът каза: „Каква е вината на сегашния директор може да каже министър Нона Караджова”.

На срещата си с главния прокурор вчера, 15 януари, министър Найденов е предал тези два документа. Назначена е прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на временната анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта в парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.