1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Уличното осветление променя екологията на безгръбначни и насекоми

Уличното осветление променя екологията на безгръбначни и насекоми

Снимка:

Недоловимите нощни ефекти върху поведението на животните се превръщат в промяна на предпочитаните от тях местообитания през деня

Наличието на улично осветление съществено променя екологията на обитаващи Земята безгръбначни и насекоми, сочат нови изследвания. Учените са задържали почти 1200 животни от зони под и между улици със светлини. Те съобщават, че безгръбначните хищници и мършояди са повече в близост до светлините, дори и през деня. Това предполага, че уличното осветление има влияние върху екологията много повече, отколкото се смяташе досега.

Много изследвания през последните години изучават ефектите, които уличното осветление може да има върху местните, преходни популациите на буболечките – особено тези, които могат да летят и имат значителни прелетни диапазони. Но ефектите от уличното осветление върху по-голямата общност на безгръбначните на Земята винаги са оставали непроучени.

Изследователи от университета на Ексетър са заложили 28 капана в Хелстън в Корнуол, някои директно при уличното осветление, а други – в тъмните региони по средата между тях. Капаните са били заложени за три нощи, пише greentech.bg.

Екипът от учени открил, че като цяло по-голям брой животни са били хванати в близост до светлината. Но относителните пропорции между хищници мършояди се различава значително, като по-висока пропорция е установена в зоните в близост до светлината – дори и през деня.

Това изследване дава индикации, че недоловимите нощни ефекти върху поведението на животните се превръщат в промяна на предпочитаните от тях местообитания през деня.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.