1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Умни дървета" пречистват въздуха в Лондон

"Умни дървета" пречистват въздуха в Лондон

Въпросът с чистотата на въздуха в британската столица е актуален

"Умни дървета" ще пречистват въздуха в британската столица. Първото съоръжение „встъпи“ в длъжност в центъра на града, на метри от прочутия площад "Пикадили". Лондон е поредният европейски град, който тества системата. Тя вече работи в Берлин, Париж, Амстердам и Осло.

"Умното дърво" всъщност представлява вертикална конструкция - комбинация от мъхове, лишеи и други растения, които имат силата да филтрират въздуха и да извличат вредните частици. То е в състояние да замени 275 нормални дървета и заема само 1 процент от площта, която е необходима за засаждането на зеленина, с която да се постигне същия пречистващ ефект. Мъховете и лишеите играят ролята на въздушен филтър, а листните растения осигуряват сянка, на която виреят мъховете. Съоръжението разполага със собствена система за напояване и торене, която се контролира през интернет. Необходимата енергия идва от соларни панели.

Въпросът с чистотата на въздуха в британската столица е актуален, въпреки големите зелени площи в града. Заради климатичните особености в региона, Лондон през първите месеци на годината обикновено нарушава нормите за фини прахови частици.

Проектът с "умните дървета" ще бъде тестван първо в центъра на града, където замърсяването на въздуха е най-осезаемо. Всеки ден тук идват на работа повече от 1 милион души. Затова общината е въвела режим на рестрикции за навлизането на частни автомобили в центъра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.