1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Унгарски опит в опазващо природата рибарство

Унгарски опит в опазващо природата рибарство

WWF-България изпълнява проект за насърчаване екосистемните услуги и финансови механизми в басейна на река Дунав

Изпълнението на проекта „Насърчаване на плащания за екосистемни услуги и други финансови механизми в басейна на река Дунав” за периода 2010-2013 г., с донор Глобалният екологичен фонд (UNEP/GEF), отведе експерти от WWF Дунавско – Карпатска програма - България и техни румънски колеги до Р Унгария.

Пътуването в периода от 17 до 21 октомври беше с цел проучване и обмяна на опит в изпълнението на дейности за намаляване на отпечатъка от сектор рибарство върху околната среда и разработване на механизми за финансовото му подпомагане. За целите на проекта бяха посетени унгарското Министерство на селските райони, Агенцията по рибарство на Унгария, регионалния офис на ФАО за Централна и Източна Европа, чието седалище е в Будапеща, както и организации и бенефициенти, работещи в сектора.

Пред българските и румънски гости беше демонстриран опит в изготвянето, прилагането и изпълнението на програми със  специфична насоченост и изготвянето, одобряването и изпълнението на проекти в техните рамки. Срещата в Унгарската асоциация за рибовъдство и ползване на развъдници разкри някои от успешните практики, обуславящи успехите в рибовъдния сектор на страната, неотменната връзка с опазването на околната среда, Натура 2000 и всичко свързано с устойчивото му развитие.

Повече информация за срещите и споделения опит, включително в областта на селския туризъм и прилагането на подхода ЛИДЕР в селските райони на Унгария, очаквайте от специалните репортажи на agro.bg по темата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.