1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Употребата на неразградими полиетиленови торбички в община Карлово е забранена

Употребата на неразградими полиетиленови торбички в община Карлово е забранена

Глобата е от 100 до 5000 лева за физически лица

Забранена е употребата на неразградими полиетиленови торбички в община Карлово, съобщиха от пресцентъра на общината. С решение № 136, взето с протокол № 9/27.03.2012 година, Общински съвет – Карлово прие изменение и допълнение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Карлово. Забраната за използването на неразградими полиетиленови торбички влеза в сила от 1 август 2012 г. Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на полиетиленови торбички, изработени от неразградим полиетилен, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение и да се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, хартиени, биоразградими и други. На територията на община Карлово е разрешена употребата на торбички, изработени от разградими полимери, чиято дебелина е над 15 микрона. Същите са известни като „Бързо умиращите торбички”.

Дегрален е материалът, от който се изработват разградимите торбички с ускорено декомпозиране в природата. Той е напълно безопасен за здравето на хората и може да се прилага и за опаковки, които са в контакт с храни. Отговаря на европейските стандарти за безопасност и екотоксичност. За торбичките за многократна употреба се използва полидегралекс.

Екоторбичките се разграждат в природата под влиянието на топлината, слънчевата светлина, кислорода и механичните въздействия. Това става за период от 12 до 24 месеца - над 100 пъти по-бързо от полиетиленовите торбички. При разграждането не се отделят токсични вещества, а въглеродният диоксид се освобождава много бавно. Същите попаднали в сметището и запръстени не се разлагат и не отделят вредни вещества, с което се изпълнява и другото изискване на ЕС.

Целия материал за забранената употреба на неразградими полиетиленови торбички в община Карлово четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.