1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Употребата на живак ще бъде сведена до минимум

Употребата на живак ще бъде сведена до минимум

Очаква се да бъде подписан съответният международен договор

В Кумамото, Япония, започна организирана от ООН конференция, посветена на постепенното свеждане до минимум на употребата на живак. Делегати от 140 страни ще участват във форума. Конференцията идва, след като на 19 януари беше приета Конвенцията от Минамата, която е първият правно обвързващ документ за живака в световен мащаб, предаде АФП. Очаква се в четвъртък да бъде подписан съответният международен договор. Той ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от парламентите на най-малко 50 страни. Вероятно това ще отнеме около три години.

Макар и високо токсичен, живакът е широко прилаган в различни сфери – като се започне от термометрите и се стигне до електрическите крушки или амалгамата в зъболечението. Конвенцията носи името на японския гр. Минамата, където преди около половин век близо 2000 души загинаха и много повече се разболяха след изпускането на живак от местен завод. Отравянето с живак води до срив на имунната система уврежда мозъка и нервната система, поставя на риск нормалното развитие на плода в утробата на майката.

Предстоящият да бъде подписан договор предвижда до 2020 г. голям брой продукти с живак, вкл. термометрите, да бъдат извадени от употреба. Текстът дава на правителствата срок от 15 г. да прекратят добиването на живачна руда, отбелязва БГНЕС.

Природозащитници критикуват документа, в който не е спомената забраната на използването на живак в златодобивната промишленост. При този процес не само се застрашава животът на миньорите, но и съществува голяма опасност от отравяне на подпочвените води и предизвикване на отравяния сред населението в районите около мини за злато, използващи този метод.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.