1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ураганни ветрове вилняха в Калифорния

Ураганни ветрове вилняха в Калифорния

Заради скъсани електрически кабели 345 хил. домакинства в щата са без ток

Ураганни ветрове, преминали в няколко американски щата, оставиха десетки хиляди домакинства без ток, изтръгнаха дървета и повалиха стълбове от електропреносната мрежа, съобщават агенциите.

Ветровете бушуват в западните части на САЩ - в щатите Калифорния, Юта, Невада и Уайоминг, както и в американския Югозапад - в щатите Аризона и Ню Мексико. Очаква се бурята да обхване и щатите Оклахома, Индиана и Мисури. В Калифорния тази нощ ветровете достигнаха скорост от 160 км/час и изтръгнаха дървета и електрически стълбове. Заради скъсани електрически кабели 345 хил. домакинства в щата са без ток.

В окръг Лос Анджелис е обявено извънредно положение. Училищата са затворени, десетки населени места остават изолирани.

Феноменът на силните ветрове в Калифорния се нарича "Ветровете на Санта Ана", припомня АФП. Това са сухи ветрове, които се появяват в южната част на Калифорния през есента и в началото на зимата и понякога причиняват и пожари.

В останалите щати, засегнати от бурите, силните ветрове достигнаха на места пориви от 198 км/час. Очаква се днес сутринта местно време ветровете отново да са силни и да достигнат скорост от 80 км/час в долините.

Метеоролозите вече обявиха, че бурните ветрове в нощта на сряда срещу четвъртък са били метеорологичен феномен, случващ се веднъж на десет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.