Условията за туризъм в планините не са подходящи заради повишена лавинна опасност

Това съобщиха от Планинската спасителна служба

Условията за туризъм в планините не са подходящи заради повишена лавинна опасност, съобщиха от Планинската спасителна служба.

По техни данни в Стара планина има много силен вятър. По върховете температурите са около минус 10 градуса. По подстъпите към връх Ботев и по пътеките има доста сняг – до 1 метър. Пътеките са навяти, така че придвижването е трудно и не е подходящо за туризъм.

За ски е подходящо във всички курорти. Съоръженията работят. Температурите са поносими при слабия вятър. Те са от минус 6 до минус 1 градуса. Има малки изключения – на някои места лифтовете и пистите са затворени.

От службата предупреждават за повишена лавинна опасност, защото през последните дни е паднал сняг – между 10 и 20 см, и поради повишаване на температурите на места той може да се откъсне от склоновете.

От ПСС съветват да не се кара по улеи, по места, които са навяти - да се кара по обозначените обработени писти. В службата не са постъпвали сигнали за инциденти с туристи през изминалото денонощие. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.