1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Условията за живот на хиляди тибетци са застрашени заради глобалното затопляне

Условията за живот на хиляди тибетци са застрашени заради глобалното затопляне

Застрашени са районите, където се намират изворите на трите най-големи реки в Азия

Условията за живот на хиляди тибетци са застрашени заради глобалното затопляне и последствията от него върху околната среда, предупредиха експерти, цитирани от Франс прес и БТА.

Застрашени са районите, където се намират изворите на трите най-големи реки в Азия. Топенето на ледниците в планините, разположени близо до Тибетското плато, предизвиква ерозия на почвата в прериите и районите с влажен климат, застрашавайки басейните на реките Яндзъ, Хуанхъ и Меконг.

Топенето на ледниците е сериозен феномен, заяви ученият Син Юанхун, който ръководи изследователска група в района на извора на Яндзъ. До 30 на сто от ледниците могат да изчезнат през следващите 10 години, увери той. Районът доставя половината от водата на река Хуанхъ, 25 на сто от тази на Яндзъ и 15 на сто от онази на Меконг. Около 580 милиона души живеят в басейните на тези три реки.

През 2005 г. в Китай бе въведена в действие програма на стойност 7,5 милиарда юана (над 900 милиона евро), за да се спре ерозията на почвата в района на изворите. Тази програма бе окачествена като най-големия проект за екологична защита на страната. Когато ледената покривка се топи, почвата губи способността си да поглъща водата, обясни Юанхун. В рамките на проекта около 20 000 тибетски овчари бяха отдалечени от прериите.

Местата за паша значително са намалели. Много овчари са принудени да скъсат с традиционния номадски живот. В префектура Юйшу, която обхваща по-голямата част от площта на района на изворите, половината от нейните 270 000 жители се препитават с животновъдство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.