1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Усложнена е пожарната обстановка в страната

Усложнена е пожарната обстановка в страната

За денонощието има 175 сигнала, ликвидирани са 143 пожара

Усложнена е пожарната обстановка в страната, нехарактерно за сезона, поради високите температури и липсата на валежи. За денонощието има 175 сигнала, ликвидирани са 143 пожара. Това съобщиха за агенция “Фокус” от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Тази нощ е възникнал пожар в 21,17 часа, който е преминал границата от Република Македония на територията на нашата страна в местност край Симитли. Пожарът се е развивал по протежение на държавната граница с фронт към вътрешността на страната от около 500 метра. Пожарът е ограничен, все още не е напълно погасен, но разпространението му е преустановено. Тази сутрин пожарникари от Благоевград са започнали работа с високопроходима техника. Работи се за окончателното му погасяване.

При Трекляно в района на Побит камък има дежурни групи. Пожарът е погасен, но се следи състоянието му.

Големи пожара горят край Копривщица. Пожарите са в местностите Буная и Рогачов камък. Засегнатата площ от пожари е 2905 декара, от тях 405 декара смесена гора и 2500 сухи треви и храсти. В тъмната част на денонощието е имало дежурства. От 07.00 часа тази сутрин е извършена подмяна на състава. Заминали са гасачески групи – за Рогачов камък – 18 души пожарникари и местно население. За местността Буная са осигурени 14 души, има и местно население, които гасят.

Големият пожар в землищата на Копривщица, Стрелча и Панагюрище от вчера е локализиран, продължава доизгасяването на локални огнища.

Тази нощ се е възобновил пожарът при Добралък, Асеновградско. При Добралък горят хиляда декара – засега ниска растителност, храсти и листа. Прави се всичко възможно да се предотврати разрастването на пожара в горските насаждения. Тази нощ имаше екип. Тази сутрин тръгна гасаческа група от 25 души – пожарникари и местно население. Там продължава работата по гасенето. При необходимост – има възможност от резерва да се присъединят още хора.

При Джурково, Община Лъки, вчера беше локализиран пожарът. Продължава наблюдението му.

Продължава гасенето на пожара в „Централен Балкан”. Снощи имаше заседание на Кризисния щаб. Развитието на пожара от югозапад за момента е спряно. На североизток има три огнища, две от тях са ликвидирани, остава едното. През тъмната част на денонощието има дежурства. Тази сутрин е направен инструктаж на гасаческите групи – теренът е много опасен. Инструктажът е на всички участници, включително и местното населени, поради опасния терен на местността. Формирани са групи от 20 служители – пожарникари, 10 души от лесничейство Черни Осъм, 20 души от Централен Балкан, пет души планински спасители. Всички групи са осигурени с радиостанции. Формиран е пункт за наблюдение и свръзка с групите. Изпратени са водачи – планински спасители, които познават местността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.