1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Усложнена е зимната обстановка в Източна България и Родопите

Усложнена е зимната обстановка в Източна България и Родопите

На много места в страната по пътищата са въведени ограничения за движението

Усложнена е зимната обстановка в Източна България, както и в Родопите, заради снеговалеж, бурен вятър и поледици. На много места в страната по пътищата са въведени ограничения за движението. Заради силен вятър от летище Варна са отменени няколко полета. В област Силистра, Община Дулово, дните 20 и 21 декември са обявени за неучебни, заради зимната обстановка. Пътните настилки в страната са преобладаващо мокри, на места заснежени, заледени, почистени и обработени. Дъжд вали на места в областите Бургас, Варна, Ямбол, Сливен, а сняг вали на места в останалата част на страната. На всички автомагистрали пътната настилка е мокра.

Силен страничен вятър затруднява движението по главния път Сливен – Бургас, съобщи дежурният в Областно пътно управление-Сливен. Силен североизточен вятър, с пориви до 16 м/сек затруднява движението и образува виелици в участъка Сотиря – Тополчане и в района на село Бинкос. Въведено е ограничение за товарните автомобили през Котленския проход. Там камионите с тегло над 3,5 тона задължително трябва да се движат с вериги. Всички проходи на територията на област Сливен са отворени. Няма затворени пътища в областта. Забранено остава преминаването на камиони с тегло над 10 тона по пътя Сливен - Стара река и прохода Твърдица - Елена. По частта от магистрала „Тракия”, която се намира на територията на област Сливен, движението също се извършва нормално, пътната настилка е мокра. Там вали дъжд, примесен със сняг. Усложнена е обстановката в проходите Вратник, Котленски и Твърдишки. Товарните моторни превозни средства над 3 тона, които се движат по пътII-55 в област Сливен, да са без ремаркета и полуремаркета.

На територията на област Търговище всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". На територията на област Шумен - всички товарни моторни превозни средства, които се движат по I-2 и I-4, да са задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета. През Ришки проход - всички моторни превозни средства да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Път I-2 в участък Русе – Разград се забранява движението на товарни моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета.

Много силен вятър духа в Силистренско, вали не сняг а по скоро суграшица, очакват се големи преспи и навявания. Това съобщи Красимира Колева, началник „Пътно поддържане”. Към 10,00 часа 16 опесъчаващи машини са обработвали настилките. Очаква се бъде въведено изискване за движение с вериги на тежкотоварните автомобили в направленията Силистра- Русе, Силистра- Добрич и Силистра- Шумен. Настилките са частично заснежени и заледени.

Намалена е видимостта по пътя Русе-Варна, заради снеговалеж и бурен вятър. Настилките са мокри, на места заснежени, като се обработват. Движението се извършва при зимни условия. Водачите да шофират с повишено внимание и намалена скорост. По автомагистрала “Хемус” колите в отсечката от пътен възел “Ветрино” до пътен възел “Каспичан” в посока София се отбиват по първокласното трасе Русе - Варна, заради продължаваща реконструкция на пътен подлез. В посока Варна движението се извършва по стария път, заради силна снежна буря. В отсечката от село Стан до село Зайчино Ореше по главния път в Шуменско се препоръчва шофиране с намалена скорост.

Повишена e аварийната обстановка с електрозахранването в Родопите и по високите места в Пловдивска и Хасковска област, съобщиха от електроразпределителното дружество. След обилния снеговалеж тази нощ в района на Родопите и по високите планински части на територията на Югоизточна България към 09.00 ч. днес 85 малки населени места са без електрозахранване. Това са населени места, разположени предимно в Смолянска и Кърджалийска област, както и отделни населени места във високите части на Хасковска и Пловдивска област. Над 30 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на захранването, като основното предизвикателство са блокираните от сняг пътища и паднали дървета.

Оранжев код за опасни метеорологични явления е обявен за сряда, за 12 области на страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Причината са очаквани силни снеговалежи и бурен вятър. Оранжев код е обявен за областите - Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Шумен, Бургас. Жълт код е обявен за областите Габрово и Стара Загора, заради очаквани обилни валежи от сняг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.