1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Успешно приключи почистването в НП "Пирин"

Успешно приключи почистването в НП "Пирин"

В инициативата участваха 150 души от цяла България

Приключи петнадесетото традиционно почистване на защитени територии, организирано от "За Земята", съобщиха от природозащитната организация.

"В периода от 27 юли до 03 август в Национален парк "Пирин" събрахме и изнесохме над 3,6 тона отпадъци. В инициативата участваха 150 души от цяла България, които почистиха в районите на хижа "Яворов", хижа "Вихрен" и хижа "Синаница", труднодостъпните терени около заслон Кончето, както и туристическите маршрути и обекти между хижите", съобщиха от "За Земята".

Някои от преходите за събиране и извозване на отпадъци бяха осъществени при трудни метеорологични условия, с опасност от гръмотевични бури, но това не възпрепятства доброволците от активно участие в почистващите инициативи.

"Вървейки по пиринските пътеки всеки би помислил, че планината е доста чиста. За жалост, само няколко крачки встрани отвеждат до отблъскващи гледки от изхвърлени опаковки, пластмасови бутилки, стъкла, консерви и много други неорганични отпадъци, прикрити под морени и клекове или заровени в нелегални сметища", споделя Драгомира Раева от За Земята, координатор на акцията. По време на почистването бяха идентифицирани и елиминирани ред стари сметища покрай хижите "Синаница", "Яворов" и "Вихрен", както и под заслон "Кончето", където отпадъците се акумулират в широк отвесен улей водещ към Влахина река близо 400 метра под легендарния туристически обект.

От "За Земята" апелират към всички посетители на българските планини да преценяват какво и колко носят със себе си в планината, да минимизират продуктите, които генерират отпадъци, а нежеланите боклуци да съхраняват в собствените си раници до място, където те се събират от специализирани машини.

В тазгодишното почистване активно участие взе екипа на Дирекцията на Национален парк "Пирин", които се погрижи за извозването на стотиците събрани чували чрез камиони и коне до регламентираните за това сметища, заявяват още природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.