1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Установено е излюпване на марокански скакалци в общините Струмяни и Петрич

Установено е излюпване на марокански скакалци в общините Струмяни и Петрич

През тази година се очаква поява на скакалци в необработените площи

Експерти от Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград, са установили начално излюпване на марокански скакалци в землищата на село Драката, община Струмяни, в село Марикостиново и село Генерал Тодоров, община Петрич, на площ от 220 дка. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция по безопасност на храните.

Аналогични констатации са направили и експертите от Областната дирекция по безопасност на храните - Кърджали. Потенциални зони на начално излюпване са установени в землищата на селата Перуника и Сливарка, община Крумовград; селата Габрово, Комунига и Свободиново, община Черноочене; селата Воловарци и Скална глава, община Кърджали; селата Седларе и Садовица, община Момчилград. Общо над 8000 декара.

Установени са зони на концентрация в Хасковска област – 2000 дка в община Маджарово и 5000 дка в землището на село Железино, община Ивайловград.

Масово излюпване в отделните агроекологични райони на областта се очаква от средата до края на месец май. През тази година се очаква поява на скакалци в необработените площи - на места, където е установено нападение през 2011 година.

ОДБХ – Благоевград, ОДБХ - Кърджали и ОДБХ – Хасково са изпратили писма до кметовете на населените места в регионите, с които уведомяват, че за извеждане на успешна борба със скакалците е необходимо третирането да започне  в ранна фаза от развитието на вредителя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.