1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Установено е ново местообитание на планински трипръст кълвач на територията на Национален парк „Рила“

Установено е ново местообитание на планински трипръст кълвач на територията на Национален парк „Рила“

Числеността на вида варира около 90 и 130 гнездови двойки

При теренни наблюдения извършени от екип на ДНП „Рила" беше установено ново местообитание на планински трипръст кълвач. Птицата е забелязана в района на местността „Калдарица", на 2000 м н. в. на територията на Национален парк „Рила" в Парков участък Якоруда. То ще допълни научната информация, която е в изпълнение на извършваните приложните изследвания за „Картиране местообинатията на консервационно значими животни" от Плана за управление на Национален парк „Рила". С него се цели установяването на числеността, трофичните връзки, биологията на размножаване и перспективите за оцеляване на популацията на редки и застрашени видове животни в защитената територия.

ДНП „Рила" планира да извърши допълнителни проучвания на новото местообитание на планински трипръст кълвач, както и на нови потенциални места на разпространение. Планинският трипръст кълвач е включен в Червената книга на България с категория „застрашен".

Разпространението на вида в България е в планините Рила, Пирин, Западни Родопи и Витоша, като числеността варира около 90 и 130 гнездови двойки. В Рила планинския трипръст кълвач се среща в типичните му местобитания, представени от стари иглолистни, предимно смърчови гори с повече отмиращи дървета, като тук е най-високоразположената популация, на надморска височина 1900-2000 м н. в.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.