1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Устройство разработено от учени пречиства водата от бактерии за минути

Устройство разработено от учени пречиства водата от бактерии за минути

То е с размерите на пощенска марка и използва слънчева енергия

В много райони на света хората трябва да преваряват водата или да я оставят за дълги периоди под слънчева светлина, за да се уверят, че е достатъчно безопасна за пиене. Проблемът е, че преваряването използва електричество или гориво, което може да бъде употребено за готвене или отопление, а излагането на слънчева светлина отнема много време. Устройство, разработено от Станфордския университет и Националната лаборатория SLAC може да промени всичко това, пише idg.bg. То е с размерите на пощенска марка, но използва слънчева енергия, за да убие до 99,99% от живите организми във водата за 20 минути. Просто трябва да оставите устройството в контейнера с вода, който искате да пречистите и да го оставите да си свърши работата.

Самото устройство, което изглежда като малък правоъгълник от черно стъкло, пречиства водата по-бързо, защото ползва видимата светлина от слънчевия спектър, която съдържа 50% от цялата енергия на Слънцето. Когато оставяте бутилки с вода на слънчева светлина, вие разчитате на ултравиолетовата част от спектъра, която носи едва 4% от енергията, да анихилира бактериите. В тестовете на екипа, устройството е успяло да унищожи по-голямата част от вредните микроорганизми в 25 милилитра вода за 20 минути. Тестът е направен в лаборатория със светлина, която няма UV компонента, така че на истинска слънчева светлина, времето може да бъде съкратено още.

Изобретението на учените от Станфорд има слой от молибден дисулфид, често използван като сух индустриален лубрикант – той е с дебелина едва няколко атома. Когато този слой бъде бомбандиран от фотоните на слънчевата светлина, много електрони биват избивани. Тези електрони, както и дупките, които остават, правят химическата реакция възможна. Устройството има също слой от мед, който служи като катализатор на реакцията, която трябва да произведе хидрогел пероксид – дезинфектант, който върши истинската работа по пречистването.

Учените предупреждават, че тяхното творение не може да премахва химически замърсители, а също така, че те трябва да проведат още тестове, тъй като на този етап устройството може да убива само три вида бактерии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.