1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Утайките от пречиствателните станции за отпадъчни води съдържат органичен материал

Утайките от пречиствателните станции за отпадъчни води съдържат органичен материал

Биогазът е възможен източник на гориво за отопление или производство на електроенергия

Утайките от пречиствателните станции за отпадъчни води съдържат органичен материал и имат сериозен енергиен потенциал, коментират пред БТА от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 

Биогазът, образуван при анаеробно разграждане на утайките, е възможен източник на гориво за отопление или производство на електроенергия. Оползотворяване на неизползваната енергия, като отпадъчна топлина, е една от важните мерки за намаляване на потреблението на енергия и за смекчаване на последиците от глобалното затопляне, смятат в МОСВ. Темата за оползотворяване на утайките от пречиствателни станции коментира преди няколко седмици на голям форум в София заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. 

Възможността, която се разкрива с третирането и обработването на утайките от пречиствателни станции, е една от новите индустрии на Европа в енергийно отношение и по отношение на околната среда, коментира тогава заместник-министърът. В някои международни изследвания е посочено, че при процеса на анаеробно разграждане на утайки, се произвеждат около 35 куб. м газ на ден на човек. 

Съществуващите в момента варианти за третиране на утайки от отпадъчни води са оползотворяване чрез термични процеси, използването им върху земеделски площи или за рекултивация на нарушени терени. 

Един от най-често срещаните методи за обезвреждане на утайки у нас е депонирането, но то е най-неприемливото решение от екологична и финансова гледна точка, коментира за БТА Атанас Костадинов. 

Утайките, получени в резултат на третирането на битови отпадъчни води, са органични материали, богати на хранителни вещества. Те могат да бъдат ресурс, когато се рециклират като торове или органични подобрители на почвата. Съдържат ценни вещества като азот, фосфор, желязо, калций, магнезий и различни други макро- и микроелементи, които са от съществено значение за растежа на растенията. Тъй като фосфорът обогатява почвата, една от основните задачи е да се предвидят проучвания и разработки на методи за възстановяване на фосфора и азота от утайките. 

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.