1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Уточниха принципите за финансиране на борбата с климатичните промени

Уточниха принципите за финансиране на борбата с климатичните промени

Средствата могат да отидат за разработването на посеви, устойчиви на суша

 

Европейският съюз се споразумя за основата за финансовата подкрепа на световното споразумение за борба с климатичните промени, но според природозащитниците е необходимо повече, за да се постигне успех на преговорите в Копенхаген през декември, съобщава Ройтерс.

Средствата за подпомагане на развиващите се страни да се справят с климатичните промени се разглеждат като ключов елемент за да се осигури подкрепата им за проблема, който според тях е предизвикан от богатите индустриални държави.

 „Основните принципи за приноса трябва да са възможността да се плаща и отговорността за емисиите", се казва в проекта на заключенията от Съвета. „Всички страни, с изключение на на-слабо развитите, трябва да участват във финансирането на борбата с климатичните промени в развиващите се страни", се посочва в текста.

Според европейски финансови експерти, към 2020г. бедните страни ще се нуждаят от 100 млрд. евро годишно за намаляване емисиите въглероден диоксид и допълнителни 20-50 млрд. евро за справяне с ефектите от климата. Те обаче не посочват колко от тази сума трябва да се плати от ЕС.

Тези средства за адаптация към климатичните промени може да отидат за разработването на посеви, устойчиви на суша или за търсенето на нови източници на вода, тъй като повишаващите се температури намаляват ледниците, от които зависят милиони хора.

Природозащитната организация WWF разкритикува европейските лидери за това, че не са съобщили колко средства са готови да отпуснат и не са предоставили детайли за това как ще бъдат събрани тези средства.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.