1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличава се броят на планинските горили

Увеличава се броят на планинските горили

Това се дължи на усилията за намаляване на бракониерството и болестите

Броят на планинските горили, живеещи в масива Вирунга в Централна Африка, е нараснал с 26.3% от 2003 година насам, сочи ново преброяване, цитирано от Гардиън, пише  3e-news.net. Увеличаването на приматите от 380 на 480 се дължи на „огромните” усилия за намаляване на бракониерството и болестите. Учените обаче предупреждават, че това не слага край на борбата за спасяване на този силно застрашен животински вид.

Планината Вирунга, простираща се на 450 кв. км, се състои от три национални парка: Вулканос в Руанда, прочул се покрай филма за природозащитничката Даян Фоси „Горили в мъглата”, Мгахинга Горила в Уганда и Вирунга в Демократична република Конго. Според преброяването, проведено през март и април тази година, популацията на горилите нараства с 3.7% годишно.

Завръщането на планинските горили в масива Вирунга се дължи на различни причини. Основна роля има Международната програма за запазване на горилите, която развива различни програми за препитание на местните жители. „Много от тях в момента отглеждат пчели или изработват сувенири за туристи. Вече не им се налага да бъдат бракониери”, добави Робинс. 

Благодарение на ежедневното наблюдение и лечение от страна на ветеринари, все по-малко горили умират от болести и наранявания. Освен това в присъствието на лекарите намалява вероятността от бракониерски нападения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.