1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличава се числеността на вълците във Видинско

Увеличава се числеността на вълците във Видинско

Възстановени са популациите на основните видове дивеч – благороден елен и сърна

Ловът в Северозападна България и във Видинска област е много разпространен като начин за снабдяване с месо, а не като хоби. Това каза Цветан Михайлов, директор на Държавно ловно стопанство-Чупрене, предаде Агенция "Фокус". Той посочи, че са възстановени популациите на основните видове дивеч – благороден елен и сърна.

„Чупренският Балкан създава възможност за развъждане на дивеч, защото в него човешката дейност е почти минимална, в сравнение с планини като Рила, Пирин и Родопите, където има туристи. При нас се появиха рис и мечка - животински видове, които се водеха за изчезнали от фауната на Северозападния Балкан. За съжаление рисът преди три-четири години бе убит по време на лов. А мечките се появяват при нас през май месец”, допълни Цветан Михайлов.

Той посочи, че на територията на Чупренския Балкан от няколко години има сериозен проблем с вълците – числеността се е увеличила много. Според него, това е една от причините числеността на сърната да намалее, защото доскоро броят на сърните бе по-голям. „В района на белоградчишкото село Стакевци бе забелязана глутница от осем вълка, но ние се стремим да регулираме тази численост на хищниците” , допълни Михайлов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.