1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличават се фалшивите сигнали за пожари

Увеличават се фалшивите сигнали за пожари

От началото на годината до момента гражданите, които са решили да се пошегуват с българските пожарникари, са 371

Рязко скачат лъжливите сигнали за пожар от страна на гражданите. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде Агенция "Фокус". От началото на годината до момента гражданите, които са решили да се пошегуват с българските пожарникари, са 371.

Отчита се ръст на пожарите в лесонепригодни площи – треви и храсти. За този тип пожари е характерна небрежността при боравене с огън. Хората изхвърлят фасовете си на различни места, не се поддържат зони с такава растителност между пътя и нивата. Тези инциденти се развиват с бърза скорост и за кратко време обхващат голяма територия. От началото на годината близо 2000 са пожарите, в които са изгорели само сухи треви и лесонепригодни площи.

При друг тип инциденти недобросъвестни стопани решават да почистят, като запалят тревата, за да изгори. Такъв инцидент е имало в Джебел, село Полянец, където около 33 дка е изгоряла. Пожарът е бил причинен от небрежно боравене с открит огън. Сухи треви и храсти са горели в землищата на селата Царевец, Бърза река, но благодарение на бързата намеса на огнеборците, те не са нанесли сериозни щети.

Отново заради небрежност при боравене с открит огън на 13 март възникна пожар в землището на село Невестино, Кюстендилско. Там са унищожени близо 60 дка сухи треви и храсти, както и 10 дка иглолистен горски масив. Благодарение на кюстендилските пожарникари е спасена гора от близо 1000 дка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.