1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличили са се случаите на бракониерство в Добричко

Увеличили са се случаите на бракониерство в Добричко

Стопанисваната ловна площ в региона е 120 000 хектара, учредени са 36 ловни дружини

В последно време случаите на бракониерство в Добричко се увеличават все повече и повече, заяви ръководителят на Ловно-рибарското дружество в града Петър Петров, предаде Агенция "Фокус". Според него е необходимо въвеждането на много строги мерки, иначе борбата с бракониерството въобще в страната е невъзможна. Съвременните бракониери са доста по-добре екипирани и като техника, и като транспорт в сравнение с щатната охрана.

В Добричкия регион напоследък основно се бракониерства по едрия дивеч, като 70% от бракониерството е с цел набавяне на месо, уточни Петров. Той даде пример с отстрелването на един елен, като по този начин се взема месо колкото от една крава, което е значително по-лесно от отглеждането на домашното животно. Ловните надзиратели трябва да следят за нарушения. За съжаление обаче Ловно-рибарското дружество в Добрич разполага само с един, според законовия минимум. По-голямата бройка е невъзможна поради липса на финансови средства. Петров подчерта, че се разчита и на подкрепа от страна на Държавното горско стопанство и полицията. Стопанисваната ловна площ е 120 000 хектара, учредени са 36 ловни дружини. Ловците в сдружението са 1000, сред тях има и риболовци. Вече не членуват така наречените чисти риболовци, защото Ловно-рибарското дружество не стопанисва язовири.

Петър Петров сподели, че и сред ловците има мода в облеклото. Става дума за така наречените космически екипировки – с дишащи мембрани, водоустойчиви и водоотблъскващи материи, въпрос на престиж е използването на най-модерни оръжия и боеприпаси, както и на високопроходим транспорт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.